Český rozhlas vrátí návštěvníky karlovarského festivalu do roku 1968

Srpen 1968 před budovou Českého rozhlasu - Foto: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary pojal svůj letošní 53. ročník poněkud retrospektivně. Kromě nedávno představeného vizuálu, který je velmi jednoduše zpracovaný a má odrážet nostalgii po celuloidu, po 35 milimetrovém filmu, festival nabídne například i tematický den s Českým rozhlasem (ČRo). Ten se uskuteční 2. července v karlovarském letním kině.

ČRo se rád ohlíží do minulosti. Jelikož se letos datuje padesáté výročí událostí roku 1968, svým posluchačům jej ve svém vysílání kontinuálně připomíná prostřednictvím kampaně Projekt 68. Na karlovarský festival přiveze vůbec poprvé samostatný program nazvaný Den s Českým rozhlasem, který se bude právě tomuto významnému jubileu věnovat. „Jedním z hlavních úkolů České rozhlasu jako média veřejné služby je aktivně poskytovat vzdělání a osvětu. Posluchačům touto formou přibližujeme události dob minulých, na které bychom neměli zapomínat,“ sdělil generální ředitel ČRo René Zavoral.

Návštěvníci festivalu se budou mít možnost vrátit v čase prostřednictvím hudby i filmu. V letním kině zahraje například Vladimír Mišík. Nebudou chybět ani speciální projekce ve spolupráci s Národním filmovým archivem, k vidění bude například Herzův Spalovač mrtvol, či dokumentární film Oratorium pro Prahu Jana Němce. Ten zažije v České republice premiéru. „Jsme rádi, že se k Projektu 68 tímto způsobem připojil Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. Věříme, že tak jeden z nejdůležitějších roků historie nejen České republiky, ale i Českého rozhlasu připomeneme především mladší generaci,“ vyjádřil se šéfredaktor stanice ČRo Radiožurnál Ondřej Suchan.

Po celou dobu festivalu budou navíc různé stanice ČRo vysílat jak živě, tak i z mobilního studia R-Stream. Radiožurnál si již tradičně připravil dopolední blok včetně rozhovoru Jana Pokorného s některým z hvězdných hostů. Radio Wave s předstihem láká na komentované pásmo filmových ukázek a doprovodné aktivity podcastu Zhasni. Český rozhlas Plus opět přichystal veřejnou debatu a posluchači Vltavy se budou moci s filmovými tvůrci a kritiky zabývat nejzásadnějšími díly české a československé kinematografie za posledních sto let.

Přidat komentář